bannerimage

Week 13: Aankomen tijdens de vakantie voorkomen

Geschreven door: Liselore Verschuren
19 september 2019

En? Wat denken jullie? Is het me gelukt om zonder extra kilo’s van vakantie terug te komen? Een paar weken terug was ik namelijk vol goede voornemens om aankomen tijdens de vakantie tegen te gaan. Maar eenmaal op bestemming kregen die goede voornemens het toch wel zwaar te verduren...

Twee weken in het land van zoete broodjes en hotdogs

Ruim twee weken reisde ik met mijn man en zoon door Denemarken. Het was een groot feest, want Denemarken is een prachtig en afwisselend land waar je ontzettend veel leuke dingen kunt doen en zien.

Denemarken is geen uitgesproken bourgondische bestemming zoals bijvoorbeeld Frankrijk, maar dat houdt niet in dat de Denen niet van eten houden. Dat doen ze zeker wel, verleidelijke zoete broodjes, vers bereide hotdogs, ambachtelijk bereid ijs en hamburgers waar menige fastfoodketen een puntje aan kan zuigen vliegen je overal om de oren.

Aankomen tijdens de vakantie is dus ook in Denemarken in een mum van tijd gepiept!

Lunch in een bento box

Mijn plan was om tijdens de vakantie zoveel mogelijk zelf te koken en om lunch in een bento box mee te nemen. En dat is me erg goed gelukt. In de Deense supermarkten was een prima aanbod van alle levensmiddelen die op mijn voedingslijst stonden en zeker in de eerste week wist ik alle verleidingen prima te weerstaan.

Natuurlijk ging ik na een hele dag in Legoland niet om 9 uur ’s avonds nog staan koken. Ik heb me in dat pretpark net als mijn man en zoon uitgebreid vergrepen aan een heerlijke pizza. En ik heb bij kasteel Egeskov ook een hamburger gegeten. Een echte hamburger, welteverstaan. Met een vers broodje, fatsoenlijke groente en een goed stuk vlees.

Vijf uur tussen elke maaltijd

Maar uiteindelijk werd het in de tweede week een stuk moeilijker, toen begonnen mijn goede voornemens wat te vervagen. Het lukte me steeds minder goed om toch iedere keer die lunchbox mee te nemen. Ook het ontbijt moest er af en toe ook aan geloven. Die zoete Deense broodjes (wienerbrød) en rumkugle MOEST ik gewoon – heel uitgebreid - proberen. Daarnaast is een bezoek aan Kopenhagen zonder het traditionele Deense lunchgerecht smørrebrød natuurlijk ook niet compleet.

Er was één regel waar ik me wel grotendeels aan heb gehouden (dat ambachtelijke ijs was echt moeilijk te weerstaan), en dat is dat ik niet meer dan drie keer per dag at. En dat er minimaal vijf uur tussen die maaltijden zat.

Ik vroeg me af of dat genoeg was om aankomen tijdens de vakantie te voorkomen, maar ik deed in ieder geval mijn best om zoveel mogelijk verleidingen te weerstaan.

Met mijn ogen dicht op de weegschaal

Nu wist ik dat dat drie keer eten per dag met tussenpozen van vijf uur alleen geen garantie was voor gewichtsbehoud. Voor mijn vakantie had ik in de Facebook groep van Nederland Slank deelnemers namelijk het teleurgestelde bericht van Nancy gelezen. Na twee weken vakantie waarbij ze alle gluten/ koolhydraten en alcohol had vermeden, niet te grote porties had gegeten en goed had opgelet, was ze toch 3 kilo aangekomen.

Dus toen ik eenmaal weer thuis was, ben ik met mijn ogen dicht op de weegschaal staan. Ik durfde bijna niet te kijken naar het resultaat van mijn vakantie. Maar toen ik toch mijn ogen open deed, bleek dat de weegschaalgoden me goed waren gezind: ik was geen enkel grammetje aangekomen!

Aankomen tijdens de vakantie voorkomen

Natuurlijk is het geen goed plan om tijdens de tweede fase te sjoemelen met zoete broodjes, pizza en hamburgers. Ik denk dat ik vooral heel veel geluk heb gehad en dat ik toevallig net de goede balans heb weten te vinden. Het is ook wel een hele actieve vakantie geweest, misschien dat dat het verschil heeft gemaakt.

Het is me in ieder geval gelukt om tijdens de vakantie op gewicht te blijven en daar ben ik dolgelukkig mee. Met goede moed ga ik verder met de tweede fase, want er mogen nog wel wat meer kilo’s af.

Tot de volgende keer!

Meer van mijn afvaldagboek lezen? Kijk dan ook bij:
Week 9: Afvallen tijdens de vakantie
Week 7: Eindelijk een goed middel tegen acne!
Week 5: Wanneer begin je met nieuwe eetgewoonten?
Week 3: Detoxen met bitterzout
Week 1: Te dik. En nu?

Liselore Verschuren

Geschreven door: Liselore Verschuren