lemon

Ontdek de Impact van Alcohol op Je Gezondheid en Uiterlijk

Geschreven door: Liesbeth van Duijn
17 augustus 2023

We weten allemaal dat de zon en het niet drinken van genoeg water rimpels kunnen veroorzaken, maar heb je ooit stilgestaan bij de gevolgen van dat welverdiende glaasje wijn 's avonds op de bank? 
Laten we eens kijken naar de impact van alcohol, niet alleen je huid, maar ook je humeur en algehele welzijn beïnvloedt. Leer hoe je een stralende huid en een gezondere levensstijl kunt behouden, zonder elk feestje over te slaan.

De Impact van Alcohol op Je Gezondheid en Uiterlijk

 Je huid, je humeur en je algehele gezondheid worden beïnvloed door je alcoholgebruik. Laten we beginnen met hoe alcohol je huid en uiterlijk beïnvloedt:

 

huidverbetering-1Alcohol en Je Huid: Een Delicate Balans

 Een uitgebalanceerde huid is essentieel voor een stralende verschijning. Echter, alcohol kan dit delicate evenwicht verstoren en resulteren in diverse huidproblemen.

Wat doet alcohol met je huid?

🥤 Uitdroging: Het drinken van alcohol leidt tot uitdroging doordat je vaker moet plassen en je lichaam vocht verliest. Een uitgedroogde huid is gevoeliger voor fijne lijntjes en rimpels.

🍭 Suikerspiegel en Huidelasticiteit: Suikerpieken: je suikerspiegel gaat pieken door het suikergehalte in alcohol, vooral de cocktails en mixjes zitten bomvol suiker. Deze suikers hechten zich aan collageen en elastine in je huid, wat leidt tot verlies van elasticiteit en snellere vorming van rimpels.

🛝 Hormonale Schommelingen en Onrustige Huid: Alcohol kan hormonale disbalans veroorzaken, wat bij sommige mensen leidt tot onrustige huid, puistjes en acne.

💤 Slaap en Huidkwaliteit: Van een drankje val je misschien sneller in slaap, maar slaapmutsjes zorgen juist voor een slechtere kwaliteit van je slaap. Je slaapt onrustiger, wat ook een negatief effect heeft op je huid. Dof, rimpelig en met donkere kringen onder je ogen kom je je bed uit.

🌾 Allergieën en Ontstekingsreacties: Sommige stoffen in alcohol, zoals sulfieten, gerst of tarwe, kunnen ontstekingsreacties veroorzaken, wat resulteert in keelpijn en negatieve effecten op je huid.

🍎 Voedingsstoffen en Collageenproductie: Herhaaldelijk alcoholgebruik vermindert de opname van belangrijke voedingsstoffen zoals vitamine A en C, die nodig zijn voor collageenproductie, die je huid stevig en stralend houdt. Verminderd collageen leidt tot huidverslapping, vroegtijdige huidveroudering…en ja, rimpels.

🍵 Groeihormoon en Celvernieuwing:

Alcohol verstoort de afgifte van groeihormoon, wat van invloed is op celvernieuwing en reparatie, wat essentieel is voor een gezonde huid. Verstoring van de afgifte ervan kan leiden tot langzamere wondgenezing en mogelijk tot littekenvorming.

Hoe Behoud Je Een Stralende Huid en Uiterlijk

Het behouden van een gezonde en stralende huid hoeft niet ten koste te gaan van je genot. Hier zijn enkele tips om je huid en uiterlijk te ondersteunen terwijl je toch kunt genieten van een drankje:

🫗Hydrateer Slim: Wissel alcohol af met water om uitdroging te voorkomen.

🍸Kies Verstandig: Kies drankjes met minder toegevoegde suikers en drink sterke dranken met minder suiker. Gin heeft veel minder suiker dan een Pornstar Martini.

🍊Zorg voor Voedingsstoffen: Eet voedingsmiddelen rijk aan vitamine A en C om de collageenproductie te ondersteunen.

🛌🏾Verzorg Je Nachtrust: Minimaliseer alcohol voor het slapengaan om een goede nachtrust en een stralende huid te bevorderen.

fruit-voor-de-huid-2Wat doet alcohol met je uiterlijk?

Maar het effect van alcohol gaat verder dan alleen je huid. Zo beïnvloedt alcohol ook je stralende glimlach!

🍷 Tandverkleuring: Rode wijn en andere donkergekleurde dranken kunnen je tanden verkleuren. De stoffen in deze drankjes hechten zich aan je tanden, waardoor ze er dof gaan uitzien. Spoel je mond af met water na het drinken. Of gebruik een rietje. Maar let op, dan kun je wel sneller tipsy worden.

🦷 Droge mond: Alcohol drinken vermindert de aanmaak van speeksel, wat kan leiden tot een droge mond. Omdat speeksel zuren niet kan neutraliseren of voedselresten kan wegspoelen, kunnen tandvleesproblemen en gaatjes ontstaan. Wissel af met water en kauw suikervrije kauwgom om speeksel aan te maken.

🪥 Zoet en Zuur: We weten al dat veel drankjes heel zoet zijn. De gevolgen van suiker voor je tanden weet iedereen. Maar vaak is drank niet alleen zoet, maar ook zuur. Bijvoorbeeld, wijn is zuur en kan je keel irriteren en het tandglazuur aantasten, wat de kans op gaatjes vergroot. Poets je tanden niet direct na het drinken van zure dranken, wacht een half uur terwijl je je mond spoelt met water.

buik⚖️Gewicht: Zo elegant, die bierbuik! Uit onderzoek blijkt dat het soort drank van invloed is op je gewicht. Zo zorgt overmatig drinken van bier voor een grotere kans op gewichtstoename. Bij wijn is dit effect niet bewezen. Onthoud echter dat de effecten van alcohol op slaap en stemming kunnen leiden tot minder motivatie om de volgende dag te sporten. Alcohol kan zelfs het effect van sporten tegengaan en de verminderde opname van voedingsstoffen heeft een negatief effect op spierherstel. Kortom, het bevordert geen fitte levensstijl.

Wil je meer weten over het effect van alcohol op je lichamelijke gezondheid? Het Trimbos Instituut heeft een online digitaal dossier genaamd 'Alcohol en lichamelijke gezondheid' beschikbaar. 

WoodenWat doet alcohol met je humeur?

´Nu ben ik wel toe aan een borrel. ´ Heb je weleens gemerkt dat je na een moeilijke ruzie of een zware werkdag naar een glas wijn of bier grijpt? Je bent niet de enige. Veel mensen ervaren het verlangen naar alcohol als reactie op boosheid en frustratie. Maar waarom is dat eigenlijk?

😤 Stressreactie: Wanneer we boos zijn, produceert ons lichaam stresshormonen zoals cortisol. Alcohol kan tijdelijke ontspanning bieden door ons zenuwstelsel te kalmeren, waardoor het aantrekkelijk wordt om boosheid te verzachten.

🏃🏾‍♀️ Vluchtmechanisme: Drinken kan dienen als een manier om even te ontsnappen aan intense emoties of om ze minder intens te voelen. Het kan ons kortstondig afleiden van de ware oorzaken van onze boosheid.

😖 Aangeleerd gedrag: Als we eerder hebben ervaren dat drinken ons helpt om met boosheid of stress om te gaan, kan ons brein alcohol gaan beschouwen als een oplossing. Dit versterkt ons verlangen ernaar.

Hoe kun je met deze impuls omgaan?

🌊 Neem een pauze en denk na voordat je naar alcohol grijpt. Stel jezelf de vraag waarom je boos bent. Schrijven in een dagboek, mediteren of simpelweg diep ademhalen kunnen helpen om helderheid te krijgen.

🌳Zoek andere manieren om ermee om te gaan: Doe activiteiten die je helpen ontspannen, zoals een korte wandeling, sporten, naar muziek luisteren of praten met een vriend om je gevoelens te uiten.

🫗Zorg dat je genoeg drinkt: Soms verwarren we dorst met andere verlangens. Een glas water of een rustgevende kop kruidenthee kan helpen om de directe drang om te drinken te verminderen.

🗣️Praat erover: Deel je gevoelens met iemand die je vertrouwt. Het uiten van emoties kan er soms voor zorgen dat ze minder intens worden.

Dan de ´day after´… het hoeft niet eens een grote kater te zijn, maar vaak ben je de dag na een avondje met alcohol prikkelbaar en humeurig.

Hier zijn een paar redenen waarom je je humeurig kunt voelen na het drinken van alcohol:

💤 Zoals eerder besproken, verstoort een verstoorde slaap niet alleen je uiterlijk, maar de kortere REM-slaap zorgt ervoor dat je de volgende dag vermoeider en prikkelbaarder bent. Bovendien hebben studies aangetoond dat alcoholgebruik de symptomen van slaapapneu, een slaapstoornis, kan verergeren. Niet alleen gevaarlijk voor je humeur, maar ook voor je algehele lichamelijke gezondheid.

🪞Verlaagde serotoninespiegel: Serotonine is een stof die helpt om je humeur te reguleren. Alcohol kan je serotoninespiegel verlagen, wat leidt tot gevoelens van angst en neerslachtigheid.

🥤 Uitdroging: Je droogt sneller uit, want je plast vaker. Naast een droge huid, een droge mond, komt ook je hoofd vocht te kort. Met hoofdpijn, duizeligheid en chagrijnigheid als gevolg. Aanvullen dat vochttekort dus!

🍭 Schommelingen in bloedsuikerspiegel: Na de suikerpiek volgt een daling in je bloedsuikerspiegel. De euforie van de vorige avond verandert in een negatieve stemming als gevolg van vermoeidheid en een zwak gevoel.

😵‍💫 Ontwenningsverschijnselen: Het kan al met kleine hoeveelheden gebeuren. Naarmate de effecten van alcohol afnemen, kan je lichaam ontwenningsverschijnselen ervaren zoals angst, onrust en prikkelbaarheid.

Het herkennen van deze effecten is de eerste stap in het begrijpen van hoe alcohol je stemming kan beïnvloeden. Als je merkt dat alcohol een negatieve invloed heeft op je humeur, kan het tijd zijn om je drinkgewoonten te heroverwegen. Als je merkt dat je vaak naar alcohol grijpt om met je emoties om te gaan, kan het tijd zijn om je relatie met alcohol te onderzoeken en te veranderen.

Het gaat bij alcohol gebruik vooral om de balans. Maar minder drinken of helemaal stoppen heeft veel voordelen: voor je mentale en je fysieke gezondheid, voor je werk en ook voor je omgeving. Drink je vaak meer dan je eigenlijk van plan was, of merk je dat je drinkt om problemen te vergeten? Dan is het tijd om ondersteuning te zoeken.

Alcoholvrij of bewust alcoholgebruik

Het kan ontzettend lastig zijn. Alcohol is zo ingeburgerd in onze maatschappij, dat de druk om wél te drinken in gezelschap erg groot kan zijn. Het drinken van alcohol door volwassenen wordt gezien als een gewoon, als normaal. Het kan soms moeilijk lijken om een drankje af te slaan als je geen of minder alcohol wil drinken.

Maar hou jezelf voor: Het is oké om gewoon nee te zeggen! Je hoeft niet uit te leggen waarom, maar eerlijk zijn over je redenen om niet te drinken kan het makkelijker maken en anderen aanmoedigen om je keuze te respecteren.

Als iemand je een drankje aanbiedt, zeg dan meteen wat je beslissing is. Hoe minder je aarzelt, hoe kleiner de kans dat je je gedwongen voelt om in te stemmen of dat je een glas met alcohol in je handen geduwd krijgt.

📅 Bereid je antwoord voor. Het hebben van een voorbereide zin of antwoord kan helpen, bijvoorbeeld: "Bedankt, maar ik drink vanavond niet."

🚗 Bied aan om te rijden. Als je wilt, kun je voorstellen om te rijden. Dit kan de aandacht verleggen en je wat meer zelfvertrouwen geven, waardoor je je niet constant hoeft te verontschuldigen.

🥛 Bestel een alcoholvrij drankje. Je kunt vriendelijk nee zeggen tegen alcohol en in plaats daarvan een alcoholvrij alternatief bestellen. Zo kun je meedoen zonder je eigen keuze op te geven.

💡 Verander het gespreksonderwerp. Als mensen vragen waarom je niet drinkt, kun je het gesprek terugsturen naar hen, bijvoorbeeld: "Ik drink vanavond niet, maar vertel eens, hoe was je vakantie?"

Onthoud dat het belangrijk is om je grenzen te respecteren en trouw te blijven aan je eigen keuzes, ongeacht sociale druk.

Fris en stralend

Je gezondheid en uiterlijk verdienen aandacht en zorg. Als je de impact van alcohol op je leven wilt verminderen en een stralende, gezonde huid wilt behouden, staan wij voor je klaar. Vraag vandaag nog een gratis videoconsult aan en ontdek hoe we samen jouw reis naar een gezondere levensstijl kunnen starten. Bereik balans en welzijn, en laat je beste zelf stralen!Liesbeth van Duijn

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

Liesbeth van Duijn: Deskundige in Voeding, Orthomoleculaire Therapie, en Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) Epigenetican van ADHD en endorfine herstel Mijn naam is Liesbeth van Duijn, en ik ben opgeleid als diëtist aan de Haagsche Hogeschool. In mijn voortdurende zoektocht naar gezondheid en welzijn, heb ik me ook gespecialiseerd in Orthomoleculaire en Epigenetische therapie via Natura Foundation, evenals in BrainQ en NLP Master Practitioner bij niemand minder dan Richard Bandler zelf. Wat mij onderscheidt, is mijn persoonlijke ervaring met gewichtsproblemen en ongezonde eetgewoonten. Ik begrijp de uitdagingen en obstakels die mensen kunnen tegenkomen bij het streven naar een gezonder leven, omdat ik deze zelf heb overwonnen. Mijn focus ligt op de hormoonhuishouding en het beheer van neurotransmitters, die van cruciaal belang zijn voor succesvol gewichtsverlies en het bereiken van een optimale gezondheid. Als expert op het gebied van voeding en gezondheid, ben ik vastbesloten om mijn kennis en ervaring te delen om anderen te helpen hun doelen te bereiken en hun welzijn te verbeteren. Ik geloof sterk in de kracht van een holistische benadering van gezondheid, waarbij voeding, mentale gezondheid en levensstijl allemaal met elkaar verbonden zijn. Mijn passie is om mensen te begeleiden en te inspireren op hun reis naar een gezonder en gelukkiger leven. Laten we samenwerken aan jouw welzijn en de beste versie van jezelf worden. Neem gerust contact met me op voor deskundig advies en begeleiding op maat. Met vriendelijke groet, Liesbeth van Duijn